Aromatyczne, soczyste burgery mogą być pełnowartościowym, wysokiej jakości daniem. Kluczem do uzyskania takiego efektu jest wybór odpowiednich składników i nieśpieszne przygotowanie ich w domowych warunkach. Dzisiejszy burger już nie jest fast foodem – to precyzyjnie przyrządzony posiłek typu slow food!
Czym jest slow food?
Termin „slow food” powstał w odpowiedzi na szalenie modne już od dziesięcioleci fast foody. Te drugie, jak sama nazwa wskazuje, serwowane są na szybko w różnych barach, ulicznych budkach czy sieciowych lokalach. Niestety, szybkość przyrządzania rzadko idzie w parze z jakością. W rezultacie fast food, a co za tym idzie także burgery, zyskały opinię dań niezdrowych, które nie powinny się pojawiać w zbilansowanej diecie.
Tymczasem smakosze tych pysznych kanapek wiedzą, że zawarte w nich składniki same w sobie wcale nie są niezdrowe. Oczywiście pod warunkiem, że burger zostanie przygotowany w odpowiednich warunkach, a jego komponenty – starannie wyselekcjonowane.
Slow food, jak sama nazwa wskazuje, to jedzenie przygotowywane nieśpiesznie – najlepiej z nieprzetworzonych składników pochodzących z odpowiedzialnych źródeł. To nie tylko spokojne gotowanie, ale też celebrowanie smaku i delektowanie się potrawami. Dania slow food przygotowywane są z produktów pozbawionych sztucznych dodatków.
Warto też pamiętać, że slow food to nie tylko styl życia, ale też ruch społeczny zapoczątkowany w 1986 roku we Włoszech przez krytyka kulinarnego Carlo Petrini. Miał być odpowiedzią na otwarcie dużej sieci fast food. Ideą tego ruchu jest wspieranie małych, regionalnych producentów, a co za tym idzie także tradycji, różnorodności i jakości.
Burgery w duchu slow food
Jeśli chcesz samodzielnie przygotować burgera w duchu slow food, przede wszystkim zacznij od skompletowania składników. Warzywa, takie jak cebula, papryka, sałata czy pomidor, znajdziesz na lokalnych targowiskach. Idealnie, jeśli masz do dyspozycji własny ogródek, w którym możesz je wyhodować. Zawsze warto też zorientować się, czy ktoś w okolicy lub w rodzinie nie uprawia samodzielnie warzyw – często od takich osób można je kupić po bardzo dobrej cenie.
Kolejna kwestia to wołowina. Ta paczkowana, dostępna w marketach, rzadko prezentuje sobą wysoką jakość. Wybieraj raczej małe sklepiki, w których właściciel sam ma gospodarstwo i sprzedaje własne produkty.
Samodzielnie możesz upiec też bułki do burgerów. Dzięki temu zyskasz pewność, że są pozbawione sztucznych dodatków. W internecie znajdziesz wiele przepisów na własne wypieki – tradycyjne bułki pszenne obsypane sezamem czy ich bezglutenowe odpowiedniki, np. bułki orkiszowe.
Jedz w duchu slow food!
Gdy już przygotujesz swojego wymarzonego burgera, nie zapomnij jeść go w duchu slow food! Na czym to polega? Delektuj się jedzeniem, nie śpiesz się, celebruj każdy kęs, najlepiej w gronie rodziny lub przyjaciół.
Na znakomite burgery Gdynia spożywane w swobodnym, luźnym klimacie możesz też wybrać się do Pasibusa. To lokal, który stawia na jakość oraz świeżość produktów. Przyjazna obsługa i klimat slow food z pewnością zachęcą Cię do jeszcze lepszego odzwierciedlania tej idei w swoim życiu!
- Zewnętrzny materiał partnerski